Kerámia tetőcserép előnyei és hátrányai

A kerámia tetőcserép használata az egyik legrégebbi kialakítás házad, épületek lefedéséhez. Találtak bizonyítékokat, hogy i.e. 10.000-ben már használtak égetett agyagot a világ több területén is. Egy jól elkészített kerámia tetőcserepes tető akár 100 évig is kitarthat. Természetesen nem csak előnyei, hanem hátrányai is vannak a kerámia cserepes tetőfedésnek, ezeket fogjuk összeszedni cikkünkben.

Előnyök

A sok előnye közül az egyik legfontosabb az időtállóság. Ahogy mondtuk a bevezetőben, akár 100 évre is megoldhatja a tetőfedési problémákat egy kerámia cserepes tető. Egy másik előnye, hogy különböző méretekben, alakzatokban, színekben kapható, így nem csak praktikus, hanem esztétikus megoldás is, így a házak szépíthetők használatukkal. Mindezek mellett visszaverő hatásuk is van, így a fűtési és hűtési rendszereket gazdaságosabbá teszik, mivel hőszigeteltek. Az anyag nem rozsdásodik vagy penészesedik, kibírja az erős szeleket, és hőmérséklet-változás hatására nem változtatja a méretét, ami előny tetőfedésnél.

Hátrányok

Az egyik legnagyobb hátránya, hogy rendkívül nagy tömegű. Ha korábban ilyen rendszerben volt elkészítve a tető, akkor nem probléma, ha lecseréljük a cserepeket újabbakra, azonban ha könnyűszerkezetes tetőt újítunk fel, és azt szeretnénk kerámia cserepekre cserélni, akkor előfordulhat, hogy az egész szerkezetet meg kell erősítenünk. A másik hátránya az ára. Azt bele kell számolni, hogy valószínűleg soha nem kell lecserélnünk a tetőt, ha egyszer megfizetjük ezt, viszont akkor is többe kerül készítéskor, mint másikfajta tetők kialakítása.